Fortsättning

Image 5

5. Skapa lösenord.

När du skall skapa ett lösenord kan du använda dig av en lösenordsgenerator, password generator. Det finns flera gratisvarianter på nätet. De fungerar så att de slumpmässigt skapar ett lösenord. Problemet är att du fortfarande kommer att ha en massa krångliga lösenord att hålla reda på och måste ha dem nedtecknade någonstans. Det finns gratisprogram för det också, till exempel LastPass, som nämnts tidigare, men varför inte skapa din egen algoritm och sedan använda den med ett tillägg. Låter det svårt? Det är det inte alls, inte ens för ett långt krångligt lösenord som innehåller både siffror, versaler och gemener samt specialtecken.

Låt oss säga att jag bestämmer mig för att min algoritm skall bestå av mina initialer och mitt födelseår (två av de absolut sämsta lösenorden enligt “förståsigpåarna”). Dessutom bestämmer jag mig för att mellanslag skall skrivas med @. Mitt nästa steg blir att splittra initialer och födelseår och sätter in @-tecknet emellan. Låt oss säga att jag heter Bertil Karlsson och är född 1964. Mitt lösenord skall alltså bestå av BK och 1964, men splittrade och med @-tecknet som avskiljare. Lösenordet blir då B@19@K@64, alternativt 19@B@64@K eller vilken ordning jag nu väljer. Det här blir min algoritm som jag använder för alla mina lösenord, sedan fyller jag på med webbsidans namns första och sista bokstav. För Facebook kommer då Bertil Karlssons lösenord att se ut enligt följande, fB@19@K@64k. För Google kommer lösenordet i stället att se ut så här. gB@19@K@64e. Du har ett lösenord som är lätt att komma ihåg för varje sida och som teoretiskt sett är i princip omöjligt att knäcka. Elva tecken ger 8311 olika kombinationsmöjligheter Din algoritm behöver naturligtvis inte vara uppbyggd kring ditt namn och födelsenummer. Det kan vara vad som helst, men gärna något där ena delen består av bokstäver och den andra delen av siffror.

En regel till kan du behöva för din algoritm. Om webbsidan du skall logga in på kräver fler tecken, lägg till siffror, bokstäver eller specialtecken före eller efter din algoritm. Om sidan kräver färre tecken ta bort tecken i början eller slutet av din algoritm. Vilket du än väljer. lägga till siffror, bokstäver eller specialtecken i det ena fallet, eller att ta bort tecken i början eller slutet i det andra, använd samma metod varje gång för att göra det lättare för dig att komma ihåg. Om sidan inte accepterar specialtecken, plocka bort dem från din algoritm.  Så sätt i gång, skapa din algoritm, ändra alla dina lösenord så att de följer principen för din algoritm och upplev ett mycket enklare och säkrare liv på Internet.

6. Skicka aldrig känslig information över en öppen linje

Se till att din egna router är lösenordsskyddad och använd aldrig allmänna linjer (på flygplatser, i varuhus, på tåg, bussar, hotell och så vidare) när du skall skicka känslig information eller surfa till nätbanken. Ett öppet nät är mycket enkelt att avlyssna för den som befinner sig inom nätets täckningsområde.

Slutligen en uppmaning. Om du känner en webbprogrammerare, tipsa om den här artikeln och säg till honom eller henne “du kan göra annorlunda. Du kan bli den som ger oss ett säkrare Internet”.